tiramisu

Τιραμισού / Tiramisu Tirare mi su

Στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Ιταλικά Τιραμισού ή Tirare mi su σημαίνει “Ανέβασέ με”. Αυτό το τιραμισού το φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια, είναι ένα εξαιρετικά απλό και γρήγορο γλυκό αλλά έχει κανά δυο παγίδες που χρειάζονται λίγο προσοχή για την πρώτη φορά.

Υλικά

5 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλική
5 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1κγ βανίλια
500γρ γρ Μασκαρπόνε ή έστω Philadelphia
ένα πακέτο σαβαγιάρ (~24 τεμάχια)
250γρ νερό και 4-5 κγ στιγμιαίο καφέ ή 250γρ καφέ εσπρέσσο
Προαιρετικά λίγο ρούμι ή κονιάκ ή Tia Maria
Κακάο για το πασπάλισμα

tiramisu

Εκτέλεση

Χτυπάμε αρχικά τα ασπράδια για 1 λεπτό και στην συνέχεια προσθέτουμε τις δύο κουταλιές κρυσταλική ζάχαρη. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνει μια σχετικά καλή μαρέγκα. Αδειάζουμε το μπολ του μίξερ από την μαρέγκα και χωρίς να το καθαρίσουμε ρίχνουμε τους κρόκους, την ζάχαρη άχνη και την βανίλια.


Χτυπάμε στη συνέχεια τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και να διογκωθούν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς έτσι θα εξουδετερωθεί και η μυρωδιά του αυγού. Ρίχνουμε το μισό τυρί και το φέρνουμε δυο-τρεις σβούρες μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μετά βάζουμε και το υπόλοιπο. Προσοχή μόνο αν τελικά χρησιμοποιήσετε μασκαρπόνε, μην το χτυπήσετε πολύ γιατί υπάρχει περίπτωση να σας κόψει από το πολύ χτύπημα. Τα βιομηχανικά τυριά που έχουν πρόσθετα και σταθεροποιητές δεν έχουν αυτόν τον φόβο.

Απλώνουμε τον καφέ με το κονιάκ σε ένα βαθύ πιάτο. Βουτάμε τα σαβαριάρ από την μερια της ζάχαρης και τα τοποθετούμε με την ζάχαρη πάνω. Αν είναι πολύ ξερά βουτήχτε τα και από την άλλη μεριά και αφήστε τα 2 δευτερόλεπτα μέσα στον καφέ. Προσοχή μην παπαριάσουν. Τα θέλουμε να στέκονται.

Απλώνουμε τα σαβαγιάρ στο πυρέξ ή στο τάπερ μας. Μόλις κάνουμε την πρώτη σειρά απλώνουμε την μισή από την κρέμα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την δεύτερη σειρά σαβαγιάρ, απλώνουμε κρέμα και τέλος από πάνω πασπαλίζουμε με κακάο.

Το βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες για να σφίξει. Κάνετε λίγο υπομονή και μην πάτε να το φάτε αμέσως. Αν βιάζεστε φτιάξτε καλύτερα ένα ρυζόγαλο, γιατί κάπως έτσι θα είναι η υφή του αν προσπαθήσετε να το κόψετε νωρίτερα.

Η συνταγή είναι για Τιραμισού σε ένα πυρέξ διαστάσεων 16 x 25 εκ. και βγαίνουν περίπου 8 μερίδες.

Διπλωματούχος Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

Facebook Twitter  

About The Author


Σταμάτης Χατζηχριστοδούλου

Διπλωματούχος Αρτοποιός - Ζαχαροπλάστης Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.