Ένα στιβαρό, με πολύ καλή υγρασία κέικ με τυρί κρέμα, με άρωμα φιστίκι Αιγίνης και γλάσο φιστικιού. Φροντίστε να το χτυπήσετε καλά πριν την προσθήκη αλευριού. Η συνταγή προσαρμόστηκε μετά από ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη όπου συστήθηκα με την κυρία Anabella, μια εξαιρετική πραλίνα φιστικιού!
Υλικά
- 350 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 300 γρ. τυρί κρέμα , σε θερμοκρασία δωματίου
- 600 γρ. ζάχαρη
- 1 κγ εκχύλισμα φιστικιού*
- 3 κσ πραλίνα φιστικιού Αιγίνης*
- ¼ κγ πράσινο χρώμα
- 6 μεγάλα αυγά
- 360 γρ. αλεύρι μαλακό
- 1κσ μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. αλάτι
* Αν δεν έχετε πραλίνα, αν δεν μπορείτε να φτιάξετε πραλίνα, αντικαταστήστε με πολύ καλά κοπανισμένα φιστίκια /αμύγδαλα /φουντούκια (ώστε να βγουν τα έλαια)
Για το βασικό γλάσο
- 1 ασπράδι
- 1 κς antebella ή πραλίνα ξηρών καρπών.
- 220γρ άχνη ζάχαρη
- 20γρ παγωμένα φιστίκια αιγίνης για διακόσμηση.
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Αλευροβουτυρώνουμε ελαφρά μία φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση διαμέτρου 27 εκ με τρύπα 7 εκ διάμετρο. Για μικρότερη φόρμα κάντε την μισή δόση.
- Τοποθετούμε το βούτυρο και το τυρί κρέμα σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει και να αυξηθεί σε όγκο.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αυξάνουμε την ταχύτητα σε υψηλή και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, τουλάχιστον για πέντε λεπτά.
- Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα τη φορά, χτυπώντας μετά από κάθε αυγό και ξύνοντας τις πλευρές του μπολ με μια λαστιχένια σπάτουλα για να μην μείνει τυρί κρέμα ιδίως στα πλαϊνά.
- Προσθέτουμε το εκχύλισμα, την πάστα φιστίκι, το χρώμα. Στο τέλος το αλεύρι και το αλάτι μονομιάς. Χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν και να μην έχει σβόλους. Δεν ξεχάσαμε να βάλουμε baking ή σόδα, το κεικ θα βγει πιο συμπαγές από το σύνηθες.
- Βάζουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα και ανακινούμε ελαφρά για να γίνει επίπεδη η επιφάνεια του κέικ. Ψήνουμε έως ότου το κέικ να πάρει χρώμα και όταν τρυπάμε με ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό, για περίπου 1 ώρα.
- Τοποθετούμε τη φόρμα σε μία σχάρα να κρυώσει για 20 λεπτά, στη συνέχεια, αφαιρούμε το κέικ από τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Για το γλάσο: Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι, προσθέτουμε την πάστα και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά. Το απλώνουμε στο κέικ και πασπαλίζουμε με τα φιστίκια τα οποία τα έχουμε σπάσει ελαφρώς στο γουδί.