Panettone

Panettone

Panettone

Από το http://ricette.giallozafferano.it/Panettone.html

Συνολικός Χρόνος 9 ώρες +1 ώρα για να κρυώσει.

Υλικά
• 560gr αλεύρι (½ σκληρό,  ½ για όλες τις χρήσεις)
• 50-60 ml γάλα πλήρες
• ¾ φλιτζ (160 g) ζάχαρη
• 1 κλωνάρι βανίλιας
• 1 κγ βύνη (barley or corn malt) ή 1κγ  sugar)
• 1κγ (5 g) αλάτι
• 160 g βούτυρο
• 4 αυγά και 3 κρόκοι

• το ξύσμα από ένα οργανικό λεμόνι (5ml λεμόνι + 5ml πορτοκάλι αιθέρια έλαια)

• 12 g φρέσκια μαγιά
•150 g ζαχαρωμένα φρούτα (50g λεμόνι, 100g πορτοκάλι)

• 1 φλιτζάνι, ~120γρ σταφίδες
Βάζουμε από βραδύς τις σταφίδες σε νερό να μουλιάσουν και να φουσκώσουν

10:00 Θερμάνετε το γάλα στα μικροκύματα μέχρι να είναι χλιαρό (10sec το πολύ 30οC) και διαλύστε 10γρ της μαγιάς μαζί με το 1κγ βύνη. Προσθέστε τα 100γρ αλεύρι και ζυμώστε μέχρι να γίνει μια μαλακή μπάλα. Αυτή είναι τόσο μικρή που θα ζεσταθεί και από τα χέρια σας. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την στο μπολ σε θερμοκρασία περίπου 30οC μέχρι να διπλασιαστεί, θα πάρει περίπου 60’.

11:00 Αφού διπλασιαστεί, βάζουμε στο μπολ επιπλέον 180γρ αλεύρι και την υπόλοιπη μαγιά, δύο ολόκληρα χτυπημένα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει.

Προσθέτουμε 60γρ από την ζάχαρη στη ζύμη και ξανά ζυμώνουμε. Αφού απορροφηθεί η ζάχαρη και πάρει υγρασία η ζύμη, ρίχνουμε 30γρ βούτυρο ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και προσθέτουμε ακόμα 30γρ βούτυρο και ξανα ζυμώνουμε.

11:30 Αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, τουλάχιστον για 2 ώρες στους 30oC.

13:30 Στην πλέον φουσκωμένη ζύμη, προσθέτουμε το υπόλοιπο του αλευριού, τα υπόλοιπα αυγά (2 ολόκληρα και 3 κρόκους). Τα ζυμώνουμε όλα μαζί. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη, την βανίλια και το αλάτι. Ζυμώνουμε και μετά προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο σε 50γρ και 50γρ, 2 δόσεις.

Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τις σταφίδες και τα ζαχαρωμένα φρούτα. Το αφήνουμε να φουσκώσει για δύο ώρες και να διπλασιαστεί.

16:00 Παίρνουμε μια φόρμα Panettone (18εκ διαμ x 15εκ ύψ), την βουτυρώνουμε και βάζουμε λαδόχαρτο, και ξανά βουτυρώνουμε. Βγάζουμε την ζύμη από το μπολ, την πλάθουμε στρογγυλή και την βάζουμε στην φόρμα. Περιμένουμε άλλες δύο ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί και να έρθει στο χείλος της φόρμας, δεν βάζουμε πλαστικό φιλμ. Θα πάει περίπου 18εκ ύψος μετά το ψήσιμο.

18:00 Αφήνουμε την φόρμα σε μέρος με αέρα ώστε να σχηματιστεί πέτσα στην επιφάνεια για 20’. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC. Στην συνέχεια κόβουμε με ένα μαχαίρι σταυρωτά. Βάζουμε ένα κύβο βούτυρο στο κέντρο. Αλλιώς σηκώνουμε όλα τα τεταρτημόρια ξεπετσιάζοντας τα από την γωνία προς τα μέσα, βουτυρώνουμε από κάτω και ξανά κλείνουμε το κάθε τεταρτημόριο.

18:30 Ψήσιμο. Βάλτε ένα ταψάκι νερό στον πάτο του φούρνου να δίνει υγρασία στον φούρνο και ψήστε στους 200oC για 10’, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 190 και ψήστε για 10-15’ ανάλογα αν παίρνει χρώμα γρήγορα. Κατεβάστε πάλι την θερμοκρασία στους 180 για άλλα 35’. Σύνολο 1 ώρα, επειδή θα πάρει χρώμα στην επιφάνεια, βάλτε μια λαδόκολλα μετά τα 40’.

10 min. — 200°C    //    10-15 min. — 190°C  // 35 min. — 180°C
19:30 Το panettone μας είναι έτοιμο. Αφήστε το να κρυώσει πριν το κόψετε. Καλά Χριστούγεννα.

Διπλωματούχος Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης
Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες
Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

Facebook Twitter  

About The Author


Σταμάτης Χατζηχριστοδούλου

Διπλωματούχος Αρτοποιός - Ζαχαροπλάστης Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

1 Comments

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.