Lebkuchen
Υλικά
250γρ ζάχαρη
80γρ νερό
700γρ Μέλι
1 αυγό
60γρ κρόκος
30γρ Κανέλα
20γρ Βανίλια με ζάχαρη
8γρ γαρίφαλο
8γρ Κάρδαμο
4γρ Μοσχοκάρυδο
1 Λεμόνι, ξύσμα
600γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσης
600γρ Αλεύρι σίκαλης
12γρ Αμμωνία
5γρ Σόδα
100γρ Γάλα
Εκτέλεση
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει σε σιρόπι. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για περίπου 30’.
Χτυπάμε το αυγό με τον κρόκο και όλα τα μπαχαρικά και το ξύσμα μέχρι να διαλυθούν καλά. Ρίχνουμε το μίγμα του αυγού στα αλεύρια μαζί με το διάλυμα του μελιού. Τα ανακατεύουμε πρόχειρά.
Σε ένα ποτήρι βάζουμε το γάλα και διαλύουμε την αμμωνία με την σόδα. Το ρίχνουμε και αυτό στην ζύμη. Ζυμώνουμε για λίγο και βάζουμε μια ζελατίνα και το αφήνουμε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 5 χιλ με 8χλ σε καλά αλευρωμένο πάγκο και την κόβουμε με τα κουπατ ή με ένα φλιτζάνι. Το μέγεθος θα πρέπει να είναι σχετικά μεγάλο, όσο το άνοιγμα ενός φλιτζανιού και όχι μικρά σαν μπισκότα. Προσοχή μην αφήνετε την ζύμη απλωμένη πάνω στο αλεύρι γιατί έχει υγρασία και θα απορροφήσει το αλεύρι και θα κολλήσει.
Στα επόμενα μπορούμε να προσθέσουμε στο ζυμάρι και 20% θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα) αν θέλουμε
Τα απλώνουμε σε ταψιά με λαδόκολλα και τα περνάμε με το πινέλο με γάλα. Διακοσμούμε αν θέλουμε με ξηρούς καρπούς ή γλάσο από ασπράδι αυγού, άχνη και βανίλια.
Ψήστε για περίπου 12-14 λεπτά στους 160 βαθμούς