Καρυδοκουραμπιές

Καρυδοκουραμπιέδες Αρκαδίας

Μια παραδοσιακή συνταγή από την Πελοπόννησο με έντονη την γεύση του καρυδιού χωρίς την χρήση λιπαρής ουσίας. Η συνταγή θυμίζει παστέλι αλλά είναι σχετικά άγλυκη με το ροδόνερο και την άχνη να δίνουν την τελική πινελιά στα αρώματα του αρωματικού καρυδιού. Δοκιμάστε την με φετινής χρονιάς καρύδια τα οποία έχετε πρώτα καβουρδίσει για να έχετε εξαιρετικά μοναδικό αποτέλεσμα

Καρυδοκουραμπιές Αρκαδίας
Καρυδοκουραμπιές Αρκαδίας

.

Συνταγή

Υλικά

2 αυγά χωρισμένα, κρόκοι ασπράδια
85γρ κρυσταλλική ζάχαρη
1 βανίλια
1 κουτ σούπας κονιάκ


250γρ καρύδια σπασμένα με το χέρι σε χοντρά αλλά και ψιλά (χοντροκομμένα)
60γρ σιμιγδάλι ψιλό
30γρ φρυγανιά

Για το πασπάλισμα:
Άχνη ζάχαρη
Ανθόνερο

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη.

Στο ίδιο δοχείο, χωρίς να το πλύνουμε, ρίχνουμε τους κρόκους και την ζάχαρη και γρήγορα χτυπάμε τους δύο κρόκους με την ζάχαρη για 5-6 λεπτά στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει και να λιώσει η ζάχαρη. Όσο γίνεται η μαρέγκα ρίχνουμε και την βανίλια. Θα γίνει μια παχύρρευστη κρέμα. Μόλις ολοκληρωθεί το χτύπημα, ρίχνουμε το κονιάκ.

Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το ένα τρίτο από όλα και ανακατεύουμε μέχρι να μπουν τα στερεά.

Βάζουμε το ένα τρίτο της μαρέγκας, ανακατεύουμε ελαφρά και μετά την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά να μην χαθεί ο αέρας. Αφήνουμε το μίγμα 20-30′ να φουσκώσει το σιμιγδάλι και η φρυγανιά.

Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και απλώνουμε τους κουραμπιέδες οι οποίοι πρέπει να είναι μικροί. Παραδοσιακά δίνουν σχήμα μισοφέγγαρο. Η δόση είναι για ένα ταψί. Θα βγουν περίπου 18 κουραμπιέδες. Ψήνουμε στους 150oC για 20-25 λεπτά.

Όταν κρυώσουν τους ραντίζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Διατηρούνται 20-25μέρες

Διπλωματούχος Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

Facebook Twitter  

About The Author


Σταμάτης

Διπλωματούχος Αρτοποιός - Ζαχαροπλάστης Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: