Μελομακάρονα

Μελομακάρονα / Melomacarona

Μελομακάρονα

Μελομακάρονα

Υλικά
250γρ χυμό πορτοκάλι
500γρ ηλιέλαιο
100γρ μέλι
175γρ νερό
200γρ ζάχαρη
10γρ αμμωνία
10γρ κανέλα (2-3κγ)
5γρ γαρίφαλο (1-2κγ)
5γρ μοσχοκάρυδο (1-2κγ)
2 φιαλίδια βανιλίνη

2 πορτοκάλια ξύσμα
1200γρ αλεύρι κοσκινισμένο
13γρ baking powder
300γρ σιμιγδάλι ψιλο

50-100gr καρύδια ή αμύγδαλα για το πασπάλισμα

Σιρόπι
1 λίτρο νερό
2.100γρ ζάχαρη
420γρ γλυκόζη
2 ξύλα κανέλας
3 γαρύφαλα

Από το σιρόπι θα σας περισσέψει αρκετό, καθόσον θέλουμε να είναι αρκετό ώστε να μπορούμε να κάνουμε άνετες βουτιές με τα μελομακάρονα. Αν είστε έμπειροι βουτηχτάδες μπορείτε να κάνετε το 2/3 της ποσότητας. (660γρ νερό, 1400γρ ζάχαρη, 280γρ γλυκόζη, 1 ξύλο κανέλας, 2 γαρύφαλα)

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το σιρόπι. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση και το κατεβάζουμε από την φωτιά να κρυώσει (αν είναι δυνατόν το βγάζουμε και στο μπαλκόνι).

 Ρίχνουμε όλα τα υλικά μέχρι το ξύσμα σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη. Αφού λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια έχουμε κοσκινίσει σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι με το baking και το σιμιγδάλι και τα ρίχνουμε μονομιάς στο μπολ με τα υγρά. Ομογενοποιούμε με λίγες κινήσεις και το αφήνουμε 2 λεπτά.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 170οC, καθαρίζουμε τον πάγκο και ετοιμάζουμε 3 ταψάκια με λαδόκολες. Πλάθουμε σε μικρά μελομακάρονα σε σχήμα κριθαράκι περίπου 30γρ το καθένα. Τα βάζουμε σε μια σχετική απόσταση γιατί θα φουσκώσουν και λίγο.

Τα ψήνουμε ένα ένα ταψί, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 15-20’.

Μόλις βγαίνουν από το φούρνο τα ρίχνουμε κατευθείαν στο χλιαρό σιρόπι, τα μουλιάζουμε 30 δευτερόλεπτα ή αν χρειαστεί περισσότερο. Στη συνέχεια τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε μια σχάρα.

Στη συνέχεια ζεσταίνουμε 2 μέρη μέλι με ένα μέρος σιρόπι και τα περνάμε με το πινέλο. Ρίχνουμε καρύδια τριμμένα ή αμύγδαλα.

Αν θέλουμε να τα βουτήξουμε στην σοκολάτα, δεν τα περνάμε μέλι και καρύδια και τα φυλάμε για την επόμενη μέρα που θα έχουν κρυώσει και στεγνώσει τελείως.

μελομακάρονα

Διπλωματούχος Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης
Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες
Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

Facebook Twitter  

About The Author


Σταμάτης Χατζηχριστοδούλου

Διπλωματούχος Αρτοποιός - Ζαχαροπλάστης Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

3 Comments

  1. Αυτά τα έφτιαξα και βγήκαν καλύτερη απο κάθε συνταγή που έχω φτιάξει ποτέ. Αυτή θα κάνω πλέον. Εάν μπορέσετε να μας δώσετε και την συνταγή για Μαλακά μουστοκούλουρα και Μαλακά τζίντζερ μπισκότα.
    Ευχαριστούμε.

Leave a Comment to Σταμάτης Cancel Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.