Peanuts butter chocolate cake / Τούρτα φυστικοβούτυρο-σοκολάτα

Γενέθλια με γιορτή Αγ.Βαλεντίνου, επιβάλει μια τούρτα αγαπησιάρικη, με κόκκινο τριαντάφυλλο, και με καρδούλες σοκολατένιες.

peanuts-butter-chocolate-cake

Chocolate Peanut Butter Layer Cake

Υλικά

Για το κέικ:

  • 265γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125gr κακάο και επιπλέον για το άχνισμα του ταψιού
  • 1κσ στιγμιαίο εσπρέσο ή άλλο καφέ
  • 375γρ νερό
  • 130γρ (¾ φλ) sour cream ή 130γάλα με 15γρ λεμόνι
  • 1κσ εκχύλισμα βανίλιας
  • 340γρ βούτυρο σε θερμ.δωματίου
  • 500γρ ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1/2 κγ μαγειρική σόδα
  • 1 κγ μπέικιν
  • ¾ κγ αλάτι

Για την γέμιση και την επικάλυψη:

  • ¾ φλ κρέμα γάλακτος 35%, κρύα
  • 400gr άχνη, κοσκινισμένη
  • 340γρ βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου
  • 240γρ (1 φλ) φιστικοβούτυρο
  • 1 κσ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Πρέζα αλάτι

Προαιρετικά μπορούμε να το σιροπιάσουμε ελαφρώς με ένα σιρόπι καφέ:

  • Ένα φλιτζάνι ζεστό νερό,
  • 3-4 κγ στιγμιαίο καφέpeanuts-butter-chocolate-cake
  • 10κγ ζάχαρη

Οδηγίες

  • Προθερμαίνουμε στους 180˚ C. Βουτυρώνουμε τρία τσέρκια των 20εκ και αχνίζουμε με κακάο. Βάζουμε λαδόκολλα στον πάτο και τυλίγουμε το τσέρκι με αλουμινόχαρτο για να μην φύγει το μίγμα. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, την σόδα και το μπέικιν
  • Σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό λιώνουμε τον στιγμιαίο καφέ και μετά προσθέτουμε νερό μέχρι να φτάσουμε τα 375γρ. Προσθέτουμε την sour cream και το εκχύλισμα βανίλιας και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει και να μαλακώσει. Προσθέτουμε την ζάχαρη και χτυπάμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά μέχρι να απορροφηθούν.
  • Σε τρεις δόσεις ξεκινώντας από το μίγμα με το αλεύρι ρίχνουμε μια το αλεύρι στο μίγμα με το βούτυρο, ανακατεύουμε και μετά το υγρά. Τελευταίο ανακάτεμα προσπαθούμε να το κάνουμε με το μίγμα του αλευριού.
  • Το μίγμα θα είναι περίπου 1800γρ. Οπότε το χωρίζουμε στα τρία τσέρκια περίπου 600γρ στο κάθε ένα.
  • Ψήνουμε το μέγιστο 30 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο, στο μεσαία σχάρα του φούρνου. Αν ο φούρνος μας έχει αέρα, τότε το χρησιμοποιούμε και ψήνουμε στους 170, προσέχοντας τον χρόνο. Καλό είναι στο μέσο ~15’ να γυρίσουμε το ταψάκι για να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως και αν είναι δυνατόν μετά βάλτε τα στο ψυγείο και την επόμενη μέρα συνεχίστε με την γέμιση και το τελείωμα τις τούρτας.
  • Για την γέμιση χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με ¼ φλ της άχνης ζάχαρης να γίνει μια μαλακιά σαντιγί και αφήστε την στην άκρη.
  • Χτυπήστε πάλι το βούτυρο να ασπρίσει. Προσθέστε το φυστικοβούτυρο και χτυπήστε τα και τα δύο μαζί να φουσκώσουν. Προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη και ανακατέψτε καλά στο γρήγορο. Ρίχτε την βανίλια και το αλάτι. Χτυπήστε για περίπου 4-5 λεπτά ώστε να μαλακώσει καλά ξύνοντας κάθε τόσο τα πλαϊνά του κάδου.
  • Για την σύνθεση, κόψτε τα παντεσπάνια αν φούσκωσαν ανομοιόμορφα και στη συνέχεια, βάλτε το ένα κάτω, ρίξτε λίγο από το σιρόπι καφέ, βάλτε μια γενναία ποσότητα από την γέμιση. Το επόμενο παντεσπάνι, σιρόπι, γέμιση. Το τελευταίο παντεσπάνι, σιρόπι. Πατήστε και ισιώστε την τούρτα, καλύψτε τα πλαϊνά και με την υπόλοιπη γέμιση καλύψτε την τούρτα.
  • Παγώστε την τούρτα για κανένα τρίωρο (για εντυπωσιακά αποτελέσματα) και συνεχίστε με την τελική διακόσμηση ή πάρτε το σερί και τελειώστε την (για γρήγορες κινήσεις). Μπορείτε να βάλετε την υπόλοιπη γέμιση σε κορνέ και να διακοσμήσετε. Ρίξτε στα πλαϊνά τριμμένα φιστίκια κ.ο.κ.
  • Αν θέλετε να γίνει μεγαλύτερη, πχ για 23εκ, αυξήστε τα υλικά κατά 1/3

Διπλωματούχος Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης
Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες
Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

Facebook Twitter  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *