Βασιλόπιτα 2015 ή Κεικ με γέμιση mascarpone – Red Velvet Cake

Βασιλόπιτα 2015

Κάθε χρόνο φτιάχνω μια βασιλόπιτα και την κόβουμε με την παρέα που κάνουμε το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς.

Κάθε χρόνο κόβουμε την βασιλόπιτα κατά τις 1-1:30, αφού έρθουν και οι υπόλοιποι φίλοι που περιμένουμε. Εκείνη την ώρα έχουμε ήδη φάει από τον μπουφέ κάθε λογής φαγητό ή έχουν έρθει φαγωμένοι. Έτσι συνήθως το ψωμωμένο κέικ με τη φρουτένια γεύση ή του τύπου τσουρέκι μένει συνήθως στα πιάτα αφού δοκιμάσουν όλοι και εγώ με το δίλημμα ποια κομμάτια να πετάξω στο σκύλο και πια να κρατήσω.

Φέτος λοιπόν αποφάσισα αφού είναι να φτιάξω κέικ, να το κάνω με ένα τρόπο που θα το δουν σαν γλυκό και φυσικά θα καταναλωθεί αντί να μείνει στα πιάτα. Κατέληξα να φτιάξω το κλασικό πλέον και για την Ελλάδα Red Velvet Cake, αλλιώς ένα χρωματισμένο κόκκινο κέικ, με γλυκιά κρέμα από τυρί mascarpone.

Συνταγές άπειρες. Ωστόσο μιας και πρόσφατα γνώρισα την Kimberly, μια φοβερή προσωπικότητα από τον Αμερικάνικο νότο και συγκεκριμένα από την Alabama, προτίμησα να ακολουθήσω την δική της δοκιμασμένη συνταγή την οποία προσάρμοσα στα Ελληνικά δεδομένα. Thank you Kimberly!

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Red Velvet Cakered-velvet_slice

Υλικά

Για το κέικ:

300γρ ζάχαρη

2 αυγά

330γρ λάδι αραβοσιτέλαιο, σπορέλαιο, σογιέλαιο

1 κγ βανίλια εκχύλισμα

Κόκκινο χρώμα

1 κούπα ξινόγαλα

325 αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1κγ αλάτι

1 κγ μαγειρική σόδα

1κγ κακάο

 Για την γέμιση

200γρ βούτυρο

600γρ κοσκινισμένη άχνη

500γρ τυρί mascarpone

Εκτέλεση

Καταρχάς όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λάδι λίγο λίγο. Ρίχνουμε και την βανίλια. Ρίχνουμε και το χρώμα.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, αλάτι, σόδα, κακάο. Ρίχνουμε το 1/3 στο μίγμα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μισό ξινόγαλο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το 1/3 αλεύρι, ανακατεύουμε, ρίχνουμε το υπόλοιπο ξινόγαλο, ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε.

Το βάζουμε στο φούρνο σε ταψάκι 23εκ. Είτε σε τρεις δόσεις είτε όλο μαζί και μετά το κόβουμε. Αν είστε προχωρημένοι, προτιμήστε το δεύτερο και συντομότερο τρόπο.

Το ψήνουμε στους 180’. Τουλάχιστον 50’ αν ψηθεί όλο μαζί. Κάνουμε την δοκιμή με το μαχαίρι στο κέντρο και το βγάζουμε από το φούρνο αμέσως μόλις το μαχαίρι βγει στεγνό.

Κρέμα Τυριού

Όσο ψήνετε να κάνουμε την κρέμα. Χτυπάμε το βούτυρο και αφού ασπρίσει, ρίχνουμε την άχνη. Το χτυπάμε και στο τέλος ρίχνουμε το τυρί και κάνουμε ένα σύντομο ανακάτεμα γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χαλαρώσει και θα νερουλιάσει η κρέμα.

Αν δούμε ότι είναι πολύ ρευστό το βάζουμε στο ψυγείο.

Για το στήσιμο:

Εσωτερικά έχουμε δύο στρώσεις τυριού, 3 στρώσεις κέικ και βάζουμε και το τυρί απ έξω. Κρατήστε αρκετά από τα ψίχουλα για να πασπαλίσετε από πάνω από το κέικ και λίγη από την λευκή κρέμα, για την εξωτερική διακόσμηση. Αν θέλετε μπορείτε να χτυπήσετε και σαντιγί.

Διπλωματούχος Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης
Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες
Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

Facebook Twitter  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *