LebKuchen

lebkuchen

Lebkuchen

 

Υλικά

250γρ   ζάχαρη

80γρ     νερό

700γρ   Μέλι

1          αυγό

60γρ     κρόκος

 

30γρ     Κανέλα

20γρ     Βανίλια με ζάχαρη

8γρ       γαρίφαλο

8γρ       Κάρδαμο

4γρ       Μοσχοκάρυδο

1          Λεμόνι, ξύσμα

 

600γρ   Αλεύρι για όλες τις χρήσης

600γρ   Αλεύρι σίκαλης

 

12γρ     Αμμωνία

5γρ       Σόδα

100γρ   Γάλα

 

Εκτέλεση

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει σε σιρόπι. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για περίπου 30’.

Χτυπάμε το αυγό με τον κρόκο και όλα τα μπαχαρικά και το ξύσμα μέχρι να διαλυθούν καλά. Ρίχνουμε το μίγμα του αυγού στα αλεύρια μαζί με το διάλυμα του μελιού. Τα ανακατεύουμε πρόχειρά.

Σε ένα ποτήρι βάζουμε το γάλα και διαλύουμε την αμμωνία με την σόδα. Το ρίχνουμε και αυτό στην ζύμη. Ζυμώνουμε για λίγο και βάζουμε μια ζελατίνα και το αφήνουμε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.

Την επόμενη μέρα ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 5 χιλ με 8χλ σε καλά αλευρωμένο πάγκο και την κόβουμε με τα κουπατ ή με ένα φλιτζάνι. Το μέγεθος θα πρέπει να είναι σχετικά μεγάλο, όσο το άνοιγμα ενός φλιτζανιού και όχι μικρά σαν μπισκότα. Προσοχή μην αφήνετε την ζύμη απλωμένη πάνω στο αλεύρι γιατί έχει υγρασία και θα απορροφήσει το αλεύρι και θα κολλήσει.

Στα επόμενα μπορούμε να προσθέσουμε στο ζυμάρι και 20% θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα) αν θέλουμε

Τα απλώνουμε σε ταψιά με λαδόκολλα και τα περνάμε με το πινέλο με γάλα. Διακοσμούμε αν θέλουμε με ξηρούς καρπούς ή γλάσο από ασπράδι αυγού, άχνη και βανίλια.

Ψήστε για περίπου 12-14 λεπτά στους 160 βαθμούς

 

lebkuchen

Διπλωματούχος Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης
Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες
Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

Facebook Twitter  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *