Fudgy Brownie

Μαστιχωτά (Fudgy) Brownies

Μαστιχωτά (Fudgy) BrowniesFudgy Brownie

Το όλο ζήτημα με τα brownies είναι αυτή η αίσθηση σοκολάτας που σε λιγώνει. Που εκμηδενίζει οποιαδήποτε άλλη γεύση, που κυριαρχεί στον ουρανίσκο. Με λίγα λόγια κάτι που εγώ προσωπικά βαριέμαι αφόρητα, αλλά όπως φαίνεται πολλοί την λατρεύουν.

Για να πετύχουμε αυτή την αίσθηση θέλουμε ένα γλυκό που να μένει στον ουρανίσκο ακόμα και μετά το μάσημα. Θέλουμε αυτή την αίσθηση του fudge. Να έχει μέν υγρασία αλλά να είναι στερεό. Να είναι τύπου πίτας και όχι κέικ, άψητο μεν αλλά στεγνό, συμπαγές βέβαια άλλα όχι τούβλο.

Μετά από μελέτη πολλών συνταγών κατέληξα στην συνταγή της Alice Medrich’s από το βιβλίο της  Seriously Bitter Sweet: The Ultimate Dessert Maker’s Guide to Chocolate. Η συνταγή είναι απλή, ωστόσο έχει μια μικρή λεπτομέρεια στην εκτέλεση που πρέπει να προσεχθεί.

 

Υλικά για μια φόρμα 20χ20. Φτιάχνει 4 με 6 κομμάτια για 6 μπάλες παγωτό

  • 140γρ βούτυρο
  • 250γρ ζάχαρη
  • ¼ κγ αλάτι
  • 80γρ κακάο
  • ½ κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 αυγά (100γρ)
  • 65γρ κοσκινισμένο αλεύρι
  • 65γρ ξηρούς καρπούς (καρύδια συνήθως) αν θέλετε

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160οC και βάλτε την σχάρα όπου θα τοποθετήσετε το ταψί, στη χαμηλότερη θέση του φούρνου σας.
  2. Βρέξτε μια λαδόκολλα και απλώστε την στην επιφάνεια και γύρο από το ταψάκι  σας (ώστε να μπορεί να βγεί πιο εύκολα όλο μαζί).
  3. Βάλτε στο φούρνο μικροκυμάτων το βούτυρο και την ζάχαρη. Ζεστάνετε το σιγά σιγά (περίπου στα 360w) και κάθε 30’’ ανακατεύεται. Αφού λιώσει το βούτυρο και μετά από 1 λεπτό προσθέστε το αλάτι και το κακάο. Ανακατέψτε καλά. Ζεστάνετέ το μέχρι όταν βάζετε το δάκτυλό σας στο μίγμα, να θέλετε να το βγάλετε σχετικά αμέσως (περίπου 70oC). Ανακατέψτε και πάλι μέχρι το μίγμα να είναι γυαλιστερό.
  4. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει (~40οC) και στην συνέχεια ρίχτε την βανίλια, το ένα αυγό, ανακατέψτε καλά και μετά το επόμενο. Όταν θα έχετε πλέον ένα γυαλιστερό ομοιογενές μίγμα, ρίξτε και το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να μην το βλέπετε καθόλου. Μετά χτυπήστε το ακόμα 50-60 φορές. Με μια μαρίζ ή σπάτουλα. Βάλτε αν θέλετε τους ξηρούς καρπούς και απλώστε το στο ταψάκι.
  5. Ψήστε το, το μέγιστο 20’ μέχρι ένα μαχαίρι να βγαίνει σχεδόν υγρό έστω με ελάχιστο μίγμα. Αφήστε το να κρυώσει τελείως. Βγάλτε το από το ταψί. Αν θέλετε να κοπεί τέλεια, βάλτε το πρώτα στο ψυγείο.

Διπλωματούχος Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης
Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες
Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

Facebook Twitter  

About The Author


Σταμάτης Χατζηχριστοδούλου

Διπλωματούχος Αρτοποιός - Ζαχαροπλάστης Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.