Σοκολατένια Βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα /Έκρηξη Σοκολάτας /Chocolate Cake

chocolate_cake

Η Βασιλόπιτα μου για το 2016. Μια σοκολατένια τούρτα ή αν θέλετε ένα κέικ σοκολάτας με βουτυρόκρεμα σοκολάτας με επικάλυψη λευκής σοκολάτας

Προετοιμασία: 20’, ψήσιμο 30’ Συναρμολόγηση: 10’ Συνολικός χρόνος: 1ώρα 20’

Για δύο φόρμες διαμέτρου 23εκ / Προκύπτουν 16 τεμάχια. Σε καμία περίπτωση δεν θα κόψουμε μεγαλύτερο κομμάτι. Είναι μια έκρηξη σοκολάτας και θα την κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια από αυτά που έχουμε συνηθίσει.

chocolate_slice

 Συστατικά:

Για το κέικ (γίνεται αρκετά γλυκό):

230γρ αλεύρι (1 ¾ φλ)
400γρ ζάχαρη (2φλ)
85γρ κακάο (1φλ )

1κγ μαγειρική σόδα
1κγ μπέικιν
1κγ αλάτι
2 αυγά (100γρ)

230γρ ξινόγαλο (1φλ)
110γρ σπορέλαιο
220γρ δυνατό καφέ (εσπρέσο ή δυνατό γαλλικό μέτριας θερμοκρασίας)
1κγ εκχύλισμα βανίλιας

Για την βουτυρόκρεμα:

  • 250gr, βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400gr άχνη ζάχαρη (3 φλ)
  • 45gr κακάο (1/2 φλ)
  • ½ κγ αλάτι
  • 2 κγ εκχύλισμα βανίλιας ή 1κγ εκχύλισμα αμυγδάλου
  • 60γρ κρέμα γάλακτος (4κσ)
  • 1κγ λικέρ καφέ προαιρετικά

 

Για την γκανάζ λευκής σοκολάτας

  • 320γρ λευκή σοκολάτα
  • 120γρ κρέμα γάλακτος
  • 20γρ γλυκόζη

 

Εκτέλεση:

  1. Βουτυρώνουμε και ρίχνουμε κακάο στις φόρμες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με την σειρά που αναφέρονται. Ανακατεύουμε για 30’ και προσθέτουμε τα στερεά. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά. Το μίγμα θα βγει σχετικά ρευστό. Το διαιρούμε εξίσου στις φόρμες, περίπου 700γρ για κάθε φόρμα.
  3. Ψήνουμε στη μέση του φούρνου για περίπου 30’ μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι δοκιμής. Καλύτερα να το ελέγχεται κάθε 3’ μετά τα 25’ ώστε να μην παραψηθεί.
  4. Αφού το βγάλετε από το φούρνο, δώστε του 10’ να σταθεροποιηθεί και μετά αφήστε το σε σχάρα να φύγει η υγρασία. Κρυώστε το στο ψυγείο.
  5. Μπορεί να ψηθεί και σε μια ορθογώνια φόρμα 33x23x5-εκατοστά για τουλάχιστον 40΄
  6. Για την βουτυρόκρεμα: Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα να μαλακώσει και να φουσκώσει. Εν το μεταξύ κοσκινίζουμε το κακάο με την ζάχαρη και το αλάτι.
  7. Ρίχνουμε το μίγμα της ζάχαρης, το χτυπάμε να γίνει ομοιογενές και κατόπιν προσθέτουμε τα υγρά, βανίλια, κρέμα γάλακτος και λικέρ. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3΄. Ανάλογα τα κέφια, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ακόμα άχνη ή κρέμα γάλακτος.
  8. Συναρμολογούμε βάζοντας μια στρώση βουτυρόκρεμας εσωτερικά, την αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί στο ψυγείο, συμπληρώνουμε βουτυρόκρεμα στα πλάγια και επάνω και την βάζουμε πάλι να κρυώσει καλά. Σε αυτό το σημείο εισάγουμε το “φλουρί στην άκρη της τούρτας τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
  9. Για την γκανάζ. Προσθέτουμε σε ένα γυάλινο μπολ την κρέμα γάλακτος και την γλυκόζη, το ζεσταίνομαι στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε την λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αν δεν λιώνει ή είναι πολύ παχύρευστη, την ζεσταίνουμε λίγο ακόμα. Προσοχή μην την κάψουμε καθόσον η λευκή είναι πολύ ευαίσθητη και σε υψηλή θερμοκρασία κροκιδώνεται και θα πρέπει να ξανα ξεκινήσουμε από την αρχή.
  10. Μόλις έχουμε έτοιμη την γκανάζ, την χρωματίζουμε κατά βούληση, και την περιχύνουμε πάνω από την παγωμένη τούρτα. Την κρυώνουμε και διακοσμούμε.
  11. Καλή επιτυχία!

Σημείωση: Τα διακοσμητικά της τούρτας έγιναν με αμυγδαλόπαστα χρωματισμένη με πράσινο χρώμα.

Διπλωματούχος Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης
Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες
Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

Facebook Twitter  

About The Author


Σταμάτης Χατζηχριστοδούλου

Διπλωματούχος Αρτοποιός - Ζαχαροπλάστης Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.