Σοκολατένιο κέικ μαγιάς – Chocolate Yeast Cake

Συνήθως τα κέικ που φτιάχνουμε στην Ελλάδα είναι χημικής διόγκωσης. Μια αντίδραση στο baking powder δίνει CO2 με αποτέλεσμα το κέικ να διογκώνεται.

Αυτό το κέικ διογκώνεται με μαγιά. Και ενώ όλα τα άλλα κέικ βγαίνουν σαν ένας πηχτός χυλός, αυτό είναι ζύμη. Το αποτέλεσμα όμως είναι εξαιρετικό και διαφορετικό από αυτά που έχετε συνηθίσει.

Η συνταγή (Από Martha Stewart Living, March 2011 Edition). Θα σας πάρει περίπου 3ώρες

Σοκολατένιο κέικ μαγιάς - Chocolate yeast cake

Φτιάχνει ένα 12.7-cmX 25.4-cm κέικ

  • 8 gr ξηρή μαγιά
  • 85g ζάχαρη
  • 170gr ζεστό γάλα 43° C
  • 1 μεγάλο αυγό επιπλέον 1 κρόκο
  • 375 αλεύρι
  • ½ κγ αλάτι
  • 115gr βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου
  • 1 μεγάλο αυγό χτυπημένο με λίγη κρέμα γάλακτος για χρώμα.

 

Οδηγίες:

  1. Σε ένα φλιτζάνι ρίχνουμε την μαγιά, το γάλα και μια πρέζα από την ζάχαρη. Το αφήνουμε μέχρι να αφρίσει για περίπου 5λεπτά.
  2. Χτυπάμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το αυγό και τον κρόκο, το ρίχνουμε στο μίγμα της μαγιάς.
  3. Στο μπολ του μίξερ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε τα υγρά και το χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 30’’.
  4. Βάζουμε τον γάτζο και προσθέτουμε το βούτυρο. Ζυμώνουμεγιαπερίπου 10’.
  5. Το βγάζουμε και το ζυμώνουμε λίγο και με το χέρι μέχρι να μην κολλάει.
  6. Βουτυρώνουμε το σκεύος μας και το ξαναβάζουμε μέσα καλύπτοντάς το με ζελατίνα για περίπου 1-1,5ώρα να διπλασιαστεί.

 

Γέμιση

  • 200 g chocolate κουβερτούρα σε κομματάκια
  • 110g ζάχαρη
  • 2 κγ τριμμένη κανέλα
  • 60g βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.

 

  1. Ανακατεύουμε την σοκολάτα με την ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτουμετοβούτυρο.
  2. Ανοίγουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε τετράγωνο 40εκ πάχους 0,5εκ
  3. Απλώνουμε το κέντρο χωρίς να πιάνουμε τις άκρες με την γέμιση. Κρατάμε μισή κούπα και αφήνουμε 2,5εκ περιθώριο γύρω γύρω.
  4. Το περιστρέφουμε και το κλείνουμε. Γυρίζουμε τις δυο άκρες να ακουμπήσουν Uκαι το στρίβουμε.
  5. Βουτυρώστεένα 13 x 25 φορμάκι. Ναπιάνειελάχισταπάνωαπότηνμέση. Απλώστε με το αυγόπλυμα. Αφήστε το να φουσκώσει τουλάχιστο στο μισό για 20-30λεπτά

 

Τραγανή επικάλυψη

  • 50g άχνη ζάχαρη
  • 30g αλεύρικοσκινισμένο.
  • 3 κς (45gr) βούτυρο θερμοκρασία δωματίου

 

  1. Σεέναμπολανακατέψτετηνζάχαρημετοαλεύρικαιτοβούτυρο.
  2. Ρίχτε το από πάνω από το κεικ μαζί με τα 100γρ της γέμισης.
  3. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο αλλά γυρίστε το στο μέσο του ψησίματος μέχρι να γίνει χρυσαφί. Θα πάρει συνολικά περίπου 55λεπτά.
  4. Αφήστε το να κρυώσει σε σχάρα. Αφαιρέστε το από την φόρμα.

Διπλωματούχος Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης
Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες
Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

Facebook Twitter  

About The Author


Σταμάτης Χατζηχριστοδούλου

Διπλωματούχος Αρτοποιός - Ζαχαροπλάστης Αγαπάει τα γλυκά και τις μοναδικές γευστικές εμπειρίες Πρόκληση η δημιουργία νέων γευστικών συνδυασμών.

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.